Tante Kaat - Meer dan schoonmaken

Interview

Tante Kaat, oftewel Elma Dalhuijsen-Nuis, is al decennia lang dé huishoud-experte bij uitstek. Met een schat aan ervaring, kennis en enthousiasme verrijkt ze al sinds 1989 elk modaal gezinsleven door te tonen hoe het runnen van een huishouden eenvoudig, zorgeloos én bewuster kan. Want al is Tante Kaat geen groentje, groen is ze zeker wel! Vanzelfsprekend wilden we graag meer weten over haar lange en bijzondere carrière, haar drijfveren en wat je zoal met een theezakje kan aanvangen, dus hingen we al snel aan de lijn voor een aimabel gesprek. En wat gouden raad natuurlijk.

 

“Ik was een behoorlijke sloddervos”

 

Een logische eerste vraag. Waar komt je fascinatie voor orde en netheid eigenlijk vandaan?  

Elma Dalhuijsen: Nou, het is zeker belangrijk om te weten dat dat allerminst aangeboren is (lacht). Integendeel, in mijn puberjaren was ik zelfs een behoorlijke sloddervos. Mijn kamer opruimen kwam bijvoorbeeld nooit in me op en mijn moeder brulde regelmatig dingen als ‘je komt om in je eigen rotzooi’ (lacht).

...

Ik heb je vaak ongelofelijke dingen zien doen met een citroen, een oude krant en een handvol koffiegruis. Hoe denkt iemand als jij dan over al die schoonmaakmiddelen in de supermarkt?

(lacht) Oude middeltjes en spullen hergebruiken is toch fantastisch? Koffiegruis gooit men meestal gewoon weg terwijl je er zoveel nuttige dingen mee kan doen (zie kader, red). Of neem gebruikte theezakjes. Die leg je een poosje op je ogen als deze erg vermoeid zijn en na een tijdje voelen ze weer fris aan. Als je dat kan bereiken met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes moeten we daar vooral gebruik van maken volgens mij. Wat de rayons vol schoonmaakproducten betreft; tja, handel is handel hé. Ik heb er niet zozeer iets op tegen dat het er zoveel zijn (best wel de ecologische), maar ik heb wel moeite met de manier waarop er reclame-technisch mee omgesprongen wordt. Tegels die met één veeg schoon worden (inwerktijd en spierkracht wordt niet getoond), vaatwastabletten die echt geen steek houden,... mensen worden zo vaak voor de gek gehouden. Men lijkt zich ook weinig zorgen te maken over de inhoud van die producten. Al die chemische additieven waar je mee in aanraking komt en die je inademt...bah!

(lacht) Ik moet ineens ook denken aan het feit dat er tegenwoordig voor elke wasbare oppervlakte  een afzonderlijk doekje lijkt te bestaan. Doekje voor de ramen, doekje voor het aanrecht, enzovoort. Dat slaat echt nergens op. Wel kwamen er destijds doekjes op de markt, bestemd voor babybilletjes. Of die nu zo gezond waren voor de billetjes betwijfelde ik, maar ik poets er nog steeds mijn lichtschakelaars, toetsenbord en andere elektrische apparaten mee, haha. Ze zijn een beetje vochtig maar niet genoeg om ergens in door te dringen en schade aan te richten. Kijk, zo kan het dus ook (lacht).

...

Tips van tante Kaat

 • Vermeng koffiegruis met een druppeltje afwasmiddel: een ideaal middel om vuile handen mee schoon te ‘scrubben’.
 • Spoel koffiegruis zo nu en dan door je gootsteen. Zo maak je je afvoerleiding vetvrij.
 • De ruit van je houtkachel wordt weer brandschoon als je hem schuurt met de as van de houtkachel en een vochtige krant.
 • Kalkhoudende steen zoals marmer en travertin mag je nooit behandelen met een ‘zuur’ product als azijn of citroen. Deze producten zorgen voor doffe vlekken die je zelf niet meer kunt verwijderen.
 • Last van een kriebelhoest? Hol een rode biet uit en vul hem met bruine rietsuiker. Laat op een lage temperatuur garen in de oven. Elk uur een schepje en wég is de hoest.
 • Gember in alle vormen is een probaat midel bij misselijkheid.
 • Splinter in je vinger of een geïnfecteerd wondje aan je voet? Neem een sodabadje.
 • Natriumbicarbonaat maakt niet alleen je badwater zachter en je tanden witter, maar kan je ook gebruiken om fruit in te spoelen om insecticiden te verwijderen.
 • Heeft je kleuter last van een verstopte neus? Snijd een flinke ui in plakken en leg die ‘s nachts op een bordje onder het bed om de slijmen los te maken.
Het volledige artikel vind je in Visita Magazine 07.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Facebook comments

Vond je dit artikel leuk? Schrijf je dan in voor de GRATIS updates

Voornaam:   E-mail: